Αριθ. Πρωτ : 772

Αθήνα: 17.03.2015

Προς:
1)Αναπλ. Υπουργό Διοικ. Ανασυγκρότησης
κ. Πανούση Ιωάννη
2) Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κοινοπ. :
Σωματεία - Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Θέμα: « Χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας »

Αξιότιμε κ. Αναπλ.Υπουργέ,

Ένα από τα θέματα συζήτησης στην συνάντησή μας στις 09-02-2015, ήταν η ένταξη του επαγγέλματός μας στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος, όπως αυτό έχει οριστεί με την παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4024.

Με μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε το γεγονός, ότι ένα χρόνιο αίτημά μας, «η ουσιαστική αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό» αποτελεί και ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, μέσα από τους "ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ" που δημοσίευσε και εξήγγειλε ότι θα υλοποιήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Το προηγούμενο διάστημα με το άρθρο 67 Ν.4235 δόθηκε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών και συγκεκριμένα από 11-02-2014 έως 11-08-2014 μέσα στην οποία το αρμόδιο Υπουργείο θα έπρεπε να καταρτίσει σχέδιο Κ.Υ.Α για τους φορείς που εποπτεύει και να το υποβάλει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνυπογραφή. Ωστόσο 3 ημέρες πριν την λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας ήτοι 08-08-2014, οι Υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με κοινό έγγραφό τους, διέκοψαν την διαδικασία για όλα τα υποψήφια προς ένταξη επαγγέλματα, με την αιτιολογία ότι η δαπάνη που αναμενόταν να προξενηθεί για την ένταξή τους υπερέβαινε κατά πολύ το ποσό το οποίο είχε αποφασιστεί - προϋπολογιστεί να δαπανηθεί αρχικά.

Κύριε Αναπλ. Υπουργέ,

Κατά κοινή ομολογία, το επικινδυνότερο και ανθυγιεινότερο επάγγελμα του ενιαίου μισθολογίου είναι το επάγγελμά μας, κάτι το οποίο αποδεικνύεται καθημερινά από τα σοβαρά ατυχήματα και προβλήματα υγείας που καταγράφονται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας. Δυστυχώς έως σήμερα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλουμε ώστε να αποκατασταθεί αυτή η καταφανέστατη κοινωνική αδικία, παρ’ όλες τις κατ’ ιδίαν και δημόσιες δεσμεύσεις των προκατόχων σας και το δίκαιο του αιτήματός μας, δεν έχουμε ενταχθεί στην κατηγορία αυτή.

Ταυτόχρονα θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι:
α) Οι Π.Π.Υ. είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι των Σωμάτων Ασφαλείας και παρ’ όλα αυτά, εξαιρέθηκαν αδίκως και με απαξιωτικό τρόπο από την προηγούμενη Κυβέρνηση από τους δικαιούχους του επιδόματος των 500,00 ευρώ μέσω του πλεονάσματος, το οποίο χορηγήθηκε σε όλους τους Ένστολους οι οποίοι αμείβονται κάτω των 1.500,00 ευρώ.
β) Την απάντηση του προκατόχου σας Υπουργού κ. Ν. Δένδια στην επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 1430/20-05-2013 του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, «Η άποψη του Υπουργείου είναι ότι τα δικαιούνται και εάν, εν πάση περιπτώσει, υπήρξε αστοχία κατά την πρόσληψή τους πρέπει να διορθωθεί… Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το λύσουμε. Έχετε δίκαιο αν ασκηθούν αγωγές, θα υπάρξει περαιτέρω ζήτημα. Να τα λέμε καθαρά εδώ… ».

Παρ’ όλα αυτά, τρία και πλέον χρόνια που υφίσταται ο θεσμός των Π.Π.Υ, το επίδομα αυτό χορηγείται σε αρκετές κατηγορίες εργαζομένων με αντικειμενικά μικρότερη επικινδυνότητα και λιγότερο ανθυγιεινό αντικείμενο απασχόλησης από το επάγγελμά μας και δεν χορηγείται σε εμάς.

Μέσα σε όλη αυτή την παραλογία που υφίσταται εις βάρος μας, προστίθεται και το γεγονός, ότι στους συναδέλφους με την ειδικότητα των οδηγών παρακρατούνται εισφορές επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος από τον μισθό τους αντί να καταβάλλονται από τον εργοδότη (δημόσιο), με αποτέλεσμα να αμείβονται με λιγότερα χρήματα από αυτά που τους αναλογούν και ταυτόχρονα να ασφαλίζονται στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων χωρίς να είναι δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος.

Για όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η αποκλειστική προθεσμία των 2 ετών, η οποία είχε αρχικά οριστεί για τον επανακαθορισμό των υπό ένταξη επαγγελμάτων, έχει παρέλθει κατά περίπου ένα έτος (2012 έως 2014), θα θέλαμε να σας καλέσουμε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενταχθεί το επάγγελμά μας στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Προτείνουμε ανάλογη αναφορά στον Νόμο με αυτή των οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων και επιπλέον να διευθετηθεί το ζήτημα της παρακράτησης των επιπλέον εισφορών από τον καθαρό μισθό των συναδέλφων (οδηγών) και να τους επιστραφούν τα χρήματα που επί 3 περίπου χρόνια αδίκως τους έχουν παρακρατηθεί, αποκαθιστώντας έτσι την μεγάλη, προσβλητική και απαξιωτική αυτή αδικία την οποία υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους.

 

Με εκτίμηση,
Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

 

Ο Πρόεδρος

Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                                                                                                                                                                                 

Τηλ: 6974709262    

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος

Τηλ. : 6986131046

 

                                                                                                                                                                                                       

Φιλοξενία ιστοσελίδων
Hostsun