9ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Γεροβασίλη.


ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Πρόεδρε, να δώσω μερικές διευκρινίσεις. Τα θέματα που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο ενώ σε πέντε άρθρα, είναι μερικά ζητήματα τεχνικά κατά κύριο λόγο, αλλά και ουσιαστικά.
Στο άρθρο 239 έχουμε μια βελτίωση στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία των Γενικών Διευθυντών έχει ξεκινήσει ήδη και έχουν ολοκληρωθεί αρκετές από αυτές τις κρίσεις. Με την παρέμβαση αυτή βάζουμε ένα περιθώριο, προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, σε κάθε επίπεδο οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται εντός τριών μηνών από την έναρξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Το άρθρο 240 αφορά θέματα επιλογής στελεχών επιπέδου Διοικητικού Τομεακού Γραμματέα. Νομίζω ότι πολλές από τις τοποθετήσεις που άκουσα, όχι όλες ευτυχώς, διατρέχει μια άλλη λογική που είναι ή βάζουμε ένα τίτλο χωρίς περιεχόμενο σε κάτι, γιατί θέλουμε να τον βάλουμε ή βάζουμε ένα περιεχόμενο, το οποίο δεν είναι αληθές, δίνουμε όποια ερμηνεία μας βολεύει, προκειμένου να ασκήσουμε την αντιπολίτευση, με βάση τίτλους που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτή δεν είναι μια λογική, είναι καλό να βλέπουμε τι πραγματικά εμπεριέχει μια διάταξη, δικαίωμα του καθενός να συμφωνεί ή να διαφωνεί, αλλά όχι να διαστρεβλώνει.
Ας πούμε, ακούστηκε, το άκουσα και από εσάς κύριε Κουτσούκο, ότι δεν διορίσαμε γραμματείς κ.λπ.. Πού τα είδατε αυτά; Μάλλον στις εφημερίδες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Στο άρθρο 240, που γράψατε εσείς.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Να σας πω τι λέει το άρθρο. Το άρθρο, λοιπόν, λέει το εξής. Όπως ξέρετε, διότι κυβερνήσατε πολλά χρόνια, οι Γραμματείς των Υπουργείων ήταν πολιτική επιλογή Υπουργού και υπογραφή Πρωθυπουργού. Αυτό, λοιπόν, καταργείται. Πότε καταργείται; Τώρα. Ποιος το καταργεί; Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι πρώτες προκηρύξεις έχουν ήδη βγει, ξεκινήσαμε από το Γενικό Γραμματέα του δικού μου Υπουργείου και προχωρούν. Εντός των επόμενων ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις όλων των θέσεων Γενικών Γραμματέων, Ειδικών Γραμματέων και Τομεακών Γραμματέων, εξαιρουμένων του υπουργείου Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του πολίτη, για ευνόητους λόγους.
Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία την οποία πρώτη φορά επιχειρούμε και για πρώτη φορά ξεκινάμε διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Διοικήσεις - και αυτή είναι μια τέτοια διαδικασία - νομίζω, ότι δεν σηκώνει κριτική, εκτός αν θέλετε να την αφήσουμε όπως είναι.
Τι προβλέπει, όμως, μέσα στη ρύθμιση;
Ότι βάζουμε και χρονικό περιθώριο στο πότε θα ολοκληρωθεί, δηλαδή, στις 30.6.2018 θα έχουν τοποθετηθεί οι από κρίση προερχόμενοι γραμματείς είτε γενικοί είτε τομεακοί είτε ειδικοί.
Επίσης, τι άλλο κάνουμε σε αυτή τη ρύθμιση;
Ρυθμίζουμε ένα μεταβατικό στάδιο - εάν εννοείτε αυτό δεν ξέρω - και τοποθετείται π.χ, όταν γίνεται η κρίση, ένας γενικός γραμματέας το Μάρτιο, να μπορεί τρεις μήνες να συνυπάρξει με τον προηγούμενο για λόγους συνέχειας της Διοίκησης.
Είπαμε, κύριε Κωνσταντινόπουλε, ότι προκηρύσσονται όλες οι θέσεις αναπληρωτών, γενικών και ειδικών.
Σε όλες αυτές τις θέσεις, λοιπόν, θα συνυπάρξουν για τρεις μήνες για ευνόητους λόγους συνέχειας της Διοίκησης.
Αυτός είναι ένας καινούργιος θεσμός για να μην διαταραχθεί η λειτουργία των Υπουργείων, όπου θα χρειαστεί μια τρίμηνη παράλληλη δράση, που τότε το πολιτικό μόνο σκέλος, δηλαδή, έναν έλεγχο της δράσης θα έχει ο παλιός και όλες οι διοικητικές αρμοδιότητες, ως ορίζει ο νόμος, θα έχουν, ήδη, μεταβιβασθεί από την πρώτη ημέρα στον εκλεγμένο από κρίση γραμματέα – επαναλαμβάνω – γενικό, αναπληρωτή, ειδικό και τομεακό, ό,τι λέγεται «γραμματέας».
Πώς να σας το κάνω πιο σαφές;
Αυτό με λίγα λόγια κάνει το συγκεκριμένο άρθρο.
Επίσης, στα άρθρα 241 και 242 και εκεί άκουσα – όχι από εσάς, κύριε Κουτσούκο, αλλά από τη Νέα Δημοκρατία - ότι κοροϊδέψαμε τους συμβασιούχους, τους τάξαμε ότι θα τους μονιμοποιήσαμε και δεν το κάναμε.
Μάλλον, από τις Εφημερίδες τα αντλείτε όλα αυτά και δεν βλέπετε τις δηλώσεις, τα κείμενα, τα γραπτά και λοιπά.
Κοιτάξτε, λοιπόν, να δείτε.
Όπως ξέρετε, υπάρχει το σύστημα των πάγιων και διαρκών αναγκών σε αυτή τη χώρα, όπου προσλαμβάνονται άνθρωποι ορισμένου χρόνου, το οποίο γίνεται χρόνια ολόκληρα κα έχει δημιουργηθεί με ένα εντελώς ανορθολογικό σύστημα προσλήψεων προσωπικού μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Αυτό, λοιπόν, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Μπορούμε να το ανατρέψουμε;
Όσοι, δηλαδή, εργάζονται σήμερα συμβασιούχοι να τους κάνουμε μόνιμους την άλλη ημέρα;
Αυτό δε γίνεται από το Σύνταγμα της χώρας.
Μετατρέπουμε, κατά το δυνατόν, θέσεις εργασίας από μερικής απασχόλησης σε μόνιμης απασχόλησης.
Όταν δε βρούμε αυτές τις θέσεις και τις προκηρύξουμε γίνεται διαγωνισμός ΑΣΕΠ και με αντικειμενικές, διαφανείς διαδικασίες ό,τι λέει το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι της χώρας ακολουθούνται χωρίς να υπάρχει ούτε ένας που να έχει προσληφθεί ή που θα προσληφθεί με διαφορετική διαδικασία και όταν τον βρείτε να μου τον φέρετε.
Λέτε μόνο τίτλους χωρίς περιεχόμενο, όπως π.χ «κομματικό κράτος», «στρατό φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ» κ.λπ., που δεν καταλαβαίνω πού βρίσκονται όλα αυτά, γιατί αυτά δεν έχουν ούτε περιεχόμενο ούτε τίποτα από κάτω τους, αλλά είναι απλά ψέματα και διαστρεβλώσεις ας πούμε.
Πάμε τώρα στην καθαριότητα που είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, δεν είναι τρίμηνη ή τετράμηνη, άλλο εάν έχει και μια εποχικότητα και εκεί θα χρειάζεται να παίρνει π.χ. ένας Δήμαρχος και μερικούς συμβασιούχους για το καλοκαίρι, γιατί αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Η καθαριότητα, όμως, είναι πάγια και διαρκής ανάγκη όλο το χρόνο σε μια πόλη, σε ένα χωριό, οπουδήποτε.
Εκεί τι κάναμε;
Μετατρέψαμε τις θέσεις, όχι τους ανθρώπους που εργάζονται.
Οι θέσεις, λοιπόν, που θα προκηρυχθούν θα πάνε με κριτήρια ΑΣΕΠ και θα είναι μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα από έναν ανοιχτό, διαφανή διαγωνισμό για 8.500, περίπου, ανθρώπους.
Τι κάνουμε τώρα;
Αντίστοιχα έγινε ένα θέμα με τους πυροσβέστες 5ετούς θητείας, όπου μετατρέπουμε τις θέσεις τους σε μόνιμες, διότι αυτό ήταν το λογικό.
Αυτό πώς γίνεται και το ορίζουμε στα άρθρα εδώ του νόμου;
Ορίζουμε, ότι ο μέσος όρος, όπως έχουμε δεσμευθεί, συμβασιούχων που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, όπως το 2017 δεν ξεπέρασε, δεν θα ξεπεράσει και το 2018 το μέσο όρο συμβασιούχων του έτους 2016 και αυτό το έχουμε βάλει σαν οροφή. Έχει γίνει, λοιπόν, ένα ταβάνι αριθμού συμβασιούχων.
(Συνέχεια ομιλίας της κυρίας ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
Τι κάνουμε όμως; Θέσεις που μετατράπηκαν, ενώ ήταν συμβασιούχοι, μετατράπηκαν σε μόνιμες. Προφανώς τους αφαιρούμε από τους συμβασιούχους.
Δηλαδή, σταδιακά θα μειώνονται οι θέσεις συμβασιούχων και θα αυξάνονται οι θέσεις που θα προκηρύσσονται για μόνιμες. Αυτό ήταν στην πολιτική μας, το έχουμε πει ανοιχτά, δεν έχουμε κανένα θέμα να μην το πούμε, αλλά το κάνουμε κιόλας.
Δηλαδή, μετατρέπουμε θέσεις εργασίας σε μόνιμες. Αυτό που έχουμε υποσχεθεί, αυτό ακριβώς κάνουμε. Άλλο αν αυτό δεν αρέσει και το να έχει δικαίωμα ο άλλος σε μια σταθερή, μόνιμη εργασία κάποιος το λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κομματικό κράτος. Τώρα πώς γίνεται αυτό μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ας θυμηθείτε εσείς που τα κόμματα σας κυβέρνησαν πολλά χρόνια. Γραφόσουν μέλος στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την άλλη μέρα ήσουν δημόσιος υπάλληλος ή μήπως δεν έγιναν αυτά; Ή μήπως ξεχνάμε τον Δεκέμβρη του 2014;
Κύριε Κωνσταντινόπουλε, εσείς ήσασταν μικρός, αλλά καλό είναι να το καταδικάσετε για τον χώρο σας που το έκανε, όχι για ένα πολιτικό φορέα ο οποίος δεν το κάνει. Να μην το μπερδεύουμε.
Λοιπόν, αυτά είναι τα δεδομένα, αυτά λένε οι ρυθμίσεις που φέραμε εδώ και μια τεχνική στο τέλος η οποία λέει, ας πούμε, ότι στο μητρώο στελεχών σας θυμίζω ότι στις θέσεις των γραμματέων, όλων των γραμματέων, έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης συν άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα ανάλογων προσόντων.
Επομένως, είχε ξεχαστεί μια κατηγορία εργαζομένων, το πανεπιστήμιο μας το θύμισε, είναι οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες με αρχικά Ε.Λ.Ε. που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο να έχουν δικαίωμα να είναι στο μητρώο και κάνουμε μια μικρή ρύθμιση και το προσθέτουμε και βάζουμε και αυτούς τους επιστήμονες στο Μητρώο Στελεχών.
Αυτά έχουν τα πέντε άρθρα και όλα τα άλλα είναι απλές στρεβλώσεις, παρερμηνείες, είτε κατά λάθος, είτε συνειδητά.
Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφίες

Φιλοξενία ιστοσελίδων
Hostsun