Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ν. Λάρισας


Τα οξυμμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος γενικότερα, εκδηλώνονται και στο νομό Λάρισας. Αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Έτσι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου. Οδηγούν στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τραυματισμούς ακόμα και θανάτους πυροσβεστών.


Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που κατάργησαν χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών, ανέθεσαν τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν υπηρεσίες, εκχωρούν αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, δημιουργώντας προϋποθέσεις κατηγοριοποίησης της πυροπροστασίας. Οι πολιτικές αυτές επιλογές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους τόσο για το λαό όσο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ν. Λάρισας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:


1.Στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρισας που είναι σταθμός Β’ τάξης και καλύπτει επιχειρησιακά τη Λάρισα καθώς και τους Δήμους Τυρνάβου και Κιλελέρ (πληθυσμό άνω των 220.000 χιλιάδων κατοίκων), υπηρετούν 49 υπάλληλοι (εκ των οποίων 7 αξιωματικοί και 7 διοικητικής υποστήριξης). Αυτό έχει σα συνέπεια να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο να εκτελούνται οι βάρδιες του 24ωρου με το επαρκές προσωπικό.
2.Στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Β’ τάξης που εδρεύει στην 11η πτέρυγα μάχης και είναι υπεύθυνος αποκλειστικά για την ασφάλεια του χώρου του αεροδρομίου, υπολείπονται με βάση την προβλεπόμενη οργανική δύναμη 14 υπάλληλοι, ενώ οι 33 που υπηρετούν δεν επαρκούν να επανδρώσουν τα 3 οχήματα που απαιτεί ο σχεδιασμός για την ασφάλεια των πτήσεων.
3.Στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Γ’ τάξης που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της βιομηχανικής περιοχής, αλλά και για το δήμο Τεμπών όπως και για τις δασικές εκτάσεις Ολύμπου και Κισσάβου, υπηρετούν 19 μόνιμοι πυροσβέστες που επανδρώνουν 2 οχήματα, ενώ λείπουν 16 πυροσβέστες.
4.Η 8η ΕΜΑΚ (εδρεύει από κοινού με τον 3ο ΠΣ) έχει την ευθύνη όλης της Θεσσαλίας με αποστολές διάσωσης, με συμβολή σε δασικές και αστικές πυρκαγιές. Έχει στη δύναμή της μόνο 20 πυροσβέστες από τους 120 που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία της υπηρεσίας.
5.Ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας, Δ’ τάξης, καλείται με 28 πυροσβέστες ως αυτόνομη υπηρεσία με δικό της ανακριτικό και γραφείο πυρασφάλειας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας με 72 χωριά και ορεινούς όγκους .
6.Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φαρσάλων είναι στελεχωμένο με 14 μόνιμους πυροσβέστες, που μετά βίας επανδρώνουν ένα πυροσβεστικό όχημα. Αποστολή του η κάλυψη μεγάλης αγροτοδασικής έκτασης με χιλιάδες στρέμματα καμένης γεωργικής γης κάθε χρόνο.
7.Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς το οποίο στελεχωμένο με 13 πυροσβέστες που μετά βίας επανδρώνουν ένα πυροσβεστικό όχημα, έχει αποστολή του να καλύψει μια μεγάλη περιοχή του ανατολικού Κισσάβου και όλων των παραλιών του νομού.

Από τα 29 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα σε όλο το νομό τα 13 είναι αμιγώς οχήματα δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, ενώ τα 7 είναι απαρχαιωμένα (25-30 ετών) και πλέον επικίνδυνα.
Σε ότι αφορά τη χορήγηση μέσων προστασίας και ιματισμού, η τελευταία χορήγηση έγινε το Μάιο του 2009 με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι ιματισμό και υποδήματα, επιβαρυνόμενοι με τεράστιο κόστος.

Σε ότι αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις η κατάσταση είναι τραγική. Το ΠΚ Φαρσάλων στεγάζεται σε παλαιό σχολείο που κρίθηκε διατηρητέο και υπάρχει ειδοποίηση γι απομάκρυνση του κλιμακίου.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς στεγάζεται σε απαρχαιωμένο οίκημα δύο δωματίων μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, ενώ για το πεπαλαιωμένο (35ετίας) κτήριο του 1ου ΠΣ Λάρισας, όπου εδρεύει η Διοίκησή του νομού καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας του ΠΣ, δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τη συντήρησή του με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα.

Με βάση τα ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:


1.Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις με τη πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας.
2.Να ανανεωθεί ο απαρχαιωμένος στόλος με σύγχρονα οχήματα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις σε Αγιά, Φάρσαλα καθώς και να συντηρηθούν οι υπάρχουσες υποδομές.
3.Να αναβαθμιστεί ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας σε σταθμό Α’ Τάξης όπως και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ελασσόνας σε σταθμό Γ’ Τάξης.

Οι Βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου

Φωτογραφίες

Φιλοξενία ιστοσελίδων
Hostsun